Yangın Tesisatı kontrolleri (yangın pompası, yangın hortumu ve boru hatları) projelerinde belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve ilgili standartlarda belirtilen hususlara göre konusunda uzman makine mühendislerimiz tarafından kontrol edilir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında iş ekipmanının muayene kriterleri, metotları, periyotları ve muayeneyi yapacak kişilerin yetkileri tariflenmektedir.
A STANDARTS tümü Makina ve Elektrik Mühendislerinden oluşan muayene personeli ekibi ile yönetmeliğin şartlarını karşılayarak Türk Akreditasyon Kurumu’ndan A Tipi Muayene Kuruluşu olarak akredite olmuş ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bağımsız ve tarafsız muayene personelimiz işletmelere üçüncü bir göz olarak bakmakta ve deneyimleri ile ekipmanınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırmaktadır.
İlgili yönetmelikte periyodik kontrollere ilişkin kriter ve periyotlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Periyodik kontrol periyodunun belirlenmesine ilişkin olarak risk analizleri önem arz etmektedir.
Ülkemizde diğer bir mevzuat ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliktir. ilgili Yönetmeliğin 100. maddesi periyodik kontrol ile ilgili hususları tanımlamış ve tesisatların bina sorumlusu tarafından kontrole tabii tutulması gerektiğini belirtmiştir.
– SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
– KÖPÜKLÜ SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
– GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
BAŞLICA MUAYENE HİZMETLERİMİZ
– Sulu Yangın Söndürme Sistemlerinin Kontrolleri
– Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Kontrolleri
– Köpüklü Yangın Söndürme Sistemlerinin Kontrolleri
– Yangın Pompası Performans Testleri
– Yangın Algılama Sistemlerinin Kontrolleri
A STANDARTS, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği sulu yangın söndürme sistemi kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gereklilikleri sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.
İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.
İtfaiye su verme bağlantısı
MADDE 97- (1) Yüksek binalarda veya bina oturma alanı 1000 m2’den büyük binalarda veya cephe genişliği 75 m’yi aşan binalarda, itfaiyenin sisteme dışarıdan su basabilmesi için, sulu yangın söndürme sistemlerine en az 100 mm nominal çapında itfaiye su verme bağlantısı yapılması şarttır. İtfaiye su verme bağlantısında 2 adet 65 mm storz tip rakor ve sistemde çek valf bulunur ve çek valf ile itfaiye bağlantısı arasındaki borulardaki suyun otomatik olarak boşalmasını sağlayacak elemanlar konulur. İtfaiye araçlarının bağlantı ağzına ulaşma mesafesi 18 m’den fazla olamaz.